4 knep som förlänger livet!

1. Skratta för livet
Det är viktigt att skratta mycket. Enligt en norsk undersökning ökar livslängden i medeltal med 7 år om man skrattar varje dag. Om livet känns mörkt och det är svårt att hitta något att skratta åt, testa att ta en paus och sätt dig framför något kul tv-program eller en uppfriskande komedi. "Fejk" skrattar du, kommer hjärnan att tro att du är glad på riktigt och du kommer känna dig gladare efter en stund (: testa!


2. Träna barnsligt
Fysisk aktivitet är avgörande för livslängden. Men det behöver inte vara trist att träna! Kör runt på rullskridskor, hoppa hopprep, sväng på höfterna med en rockring (dvd med instruktioner och inspiration finns exempelvis på www.hoopgirl.com), eller testa busenkel afrogympa.


3. Gift dig
Gifta människor lever generellt längre än andra civilstånd. Varför det är så har forskarna svårt att svara på, men många teorier finns. Enligt en tillfrågad tjänsteman på Statistiska centralbyrån (SCB) kan en anledning vara något slags "selektion-effekt", alltså att man för fortplantningens skull inte parar ihop sig med någon som håller på att säcka ihop. Andra menar att det beror på att äktenskap kan göra att man känner starkare band, eller att en delad ekonomi är praktiskt och ger trygghet. Men innan man rusar iväg och bokar präst gäller det att verkligen se till att man har valt rätt partner så att äktenskapet kommer att hålla. Både skilda män och kvinnor har enligt rapporter från SCB nämligen upp till 50 procent högre dödlighet än de som är gifta. Och den siffran gäller trots att man nu oftare lever tillsammans utan att vara gifta.
 

4. Ät grönt och må skönt
Strikta vegetarianer kan se fram emot ett 3,6-4 år längre liv än andra, säger en studie från Loma Linda University i Kalifornien, som bland annat har följt renlevnadsfolk som de religiösa sjundedagsadventisterna och mormoner. Flera andra studier visar också på samma koppling mellan hög ålder och vegetarisk mat.

Men glöm för den sakens skull inte bort protein! Ordet kommer från grekiskans proteios, som betyder "det främsta" eller "det viktigaste". Det är alltså mycket viktigt för vegetarianer att äta mycket bönor, ärter, soja, tofu, yoghurt, keso, ägg, nötter och gröna bladgrönsaker.

källa: topp hälsa! (såklart, hihi)




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback