Det där med GI

Jag skriver ju mycket om vad vi äter osv.. och det kanske inte är alla som vet vad GI är.. så jag tänkte skriva lite (: har tagit bra förklaringar från en sida som jag är medlem på gi-metoden.nu jag och alexander är inte ute efter att gå ner i vikt, vi kör inte slaviskt efter GI, och det mår vi bra av. vi kör vårat race lixom (: jag väger 53 kg och är 170 cm och har ett BMI på 18.. har man under 20 på BMI tabellerna så är man underviktig. vi äter alltså inte för att gå ner men inte heller gå upp. jag mår bra i min kropp och trivs (: och det är det viktigaste! vi älskar att äta nyttig mat, men följer man GI slaviskt (iallafall under fas 1) så ska man varken äta bröd, pasta, ris, potatis mm. mm. jag tycker att maten blir riktigt tråkig om man tar bort tex pasta, potatis och ris.. därimot har vi bara fullkornspasta, råris och kokar sötpotatis (som vi spolar kallt, då sänks gi värdet ytterligare) frukt får man inte heller äta..?! men det är ju såklart bättre än kakor och godis (; man får helt enkelt pussla ihop det som passar en själv bäst och jag är glad att vi har hittat vårat sätt.

Gå ner i vikt med GI-Metoden ?!


Vad är GI (glykemiskt index) egentligen? Är det en ny bantningsfluga?
Glykemiskt index är en värdemätare på hur olika livsmedel påverkar blodsockerkurvan i kroppen, vilken i sin tur har konsekvenser för produktionen av fettbildande hormoner.
Låter det som rena grekiskan? Inte alls, vi tar det från början...

Vi har alltid fått lära oss att det är FETT vi blir tjocka av. Visst kan det vara lätt att tro att det är så, men det är inte hela sanningen. Visst, man ska inte överkonsumera fett,
men man måste äta fett för att bränna fett. Ja du läste rätt! Men vadå?! Äta fett?!? Vad är det då jag blir tjock av?


3 fas modellen


Fas 1 (tar c:a 3 dagar, sen blir det automatiskt fas2)


Genom att bara äta 20g-30g kolhydrater per dag töms reserverna fort. Kroppen är van att använda kolhydraterna som bränsle, men om det inte
kommer in några nya kolhydrater måste kroppen söka alternativa energikällor. Då är det så finurligt att vi har massor av energi lagrade i kroppen i form av fett.
Eftersom vi vill gå ner i vikt är det OK att kroppen tar av vårt lagrade bränsle (fett) och använder det en tid framöver som primär energikälla.
När detta inträffar kallas det för att man försätter kroppen i ketos.
Observera att det inte är någon skillnad i kosten under fas1 och fas2!


Fas 2 (Antal veckor beror på hur mycket du vill gå ner)


Ät en kost med minimalt med kolhydrater (c:a 20g/dag)
Ät mat med mycket protein (ta gärna proteintillskott)
Ät fett
Ät mycket grönsaker
Drick mycket vatten
Motionera några dagar i veckan.
Lyssna på kroppen och dess signaler. Mår du dåligt går du till fas 3 i stället.


Fas 3 (resten av livet)


Börja att återinföra kolhydrater försiktigt.
Tänk på att äta mycket mindre mängd pasta, ris, potatis och bröd än du gjort tidigare. Välj dessutom fullkornspasta och vildris/råris. Undvik allt som heter "snabb" nånting.

Kolhydrater! Hmm, ok. Vad är det då?

Kolhydrater består i princip av stärkelse och socker. Man pratar om långsamma (lågt gi) och snabba kolhydrater (högt gi). Långsamma tar längre tid för kroppen att bearbeta och
blodsockret stiger inte lika mycket om man jämför med om du skulle äta snabba kolhydrater.

Vadå blodsocker?


Ok, så här fungerar det...

När du äter kolhydrater får du en förhöjd blodsockernivå i kroppen. Detta justeras direkt per automatik (om du inte är diabetiker) genom att kroppen producerar insulin. Här har vi boven i dramat! Högt blodsocker --> ökat produktion av insulin --> ökad fettlagring Alltså, minimerar vi intaget av kolhydrater minskar vi fettlagringen eller t.om ser till att inget sparas utan vi förbränner fett i stället. Tänker du dessutom på att äta kolhydrater med lågt gi kommer du märka ännu större skillnad.

Vadå lågt gi?

Som du läste några stycken tidigare berättade vi om snabba/långsamma kolhydrater. Lågt gi har livsmedel som inte påverkar blodsockret så mycket. Med andra ord behöver inte bukspottskörteln producera så mycket insulin, alltså binder vi inte så mycket fett. Äter vi dock snabba kolhydrater, alltså livsmedel med högt gi måste bukspottskörteln producera mängder med insulin och vi binder därmed mer fett. Var går gänsen mellan högt och lågt gi?


Vi pratar om lågt gi, mellanhögt gi och högt gi.

GI-värde under 60 --> lågt
GI-värde mellan 60-90 --> medel
GI-värde över 90 --> högt

För att du ska veta vad olika livsmedel har för gi-värde använder vi oss av gi-tabeller. Du hittar dem genom att klicka på "tabellerna" i menyn. GI-referens i tabellen är vitt bröd (=100).


Vad ska man passa sig för?


Vi räknar upp de stora "fällorna" och vad man kan äta i stället. Detta ska du undvika helt under några veckor för att få maximal fettförbränning. (kom ihåg att inte sluta med det här helt.. det kan skada kroppen!)

* Pasta
* Ris
* Potatis
* Bröd (speciellt vitt)
* Frukt (ja, du läste rätt)
* Allt med socker (läsk, godis, bullar, kakor mm mm)


Men hallå, vad ska jag då äta ?!?!?


Ät mycket av följande i stället (många av dessa produkter innehåller mycket protein, det är bra!)


* Grönsaker
* Kyckling
* Fisk (fet fisk typ makrill, lax & sill)
* Ägg
* Keso
* Kött
* Nötter

Glöm inte att äta fett!!


Bra och dåligt fett  Alla fetter är inte bra. En enkel tumregel är att de fetter som håller sig flytande i kylen är bra fett. Exempel på detta är olja och då med fördel olivolja. Andra fetter som är bra är t.ex de som finns i fisk såsom lax eller makrill. Undvik fett som t.ex margarin eller sådant som finns i pulversåser och snacks.



Kommentarer
Postat av: Johanna

hej gumman,

nu finns svaren från frågestunden inlagda :)



puss <3!

2009-02-11 @ 23:11:40
URL: http://ordsamling.blogg.se/
Postat av: Johanna

vilket himla bra inlägg :D

läskigt och svårt att hålla sig till GI dock... :/



PUSS sweet, hoppas du haft en bra kväll :)

2009-02-11 @ 23:16:23
URL: http://ordsamling.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback