19 steg till mer livsglädje

1 ta hjälp - genom böcker och internet kan du lära dig mycket om hur du kan stärka din självkänsla. om det inte hjälper och du gång på gång trampar i samma fälla, kan du behöva professionell hjälp.

2 se upp för falska åtgärder - dålig självkänskla kan bara bli bättre genom att du jobbar genuint med din självuppfattning. det lönar sig inte att blåsa upp sin egen eller andras självkänsla med tillrop, mantran eller överbeskyddande beteende.
 
3 tänk på formeln självkänsla = formåga/ambition - för en bättre balans kan du antingen öka din förmåga, tex. genom att förstå dig självoch din omgivning bättre, eller dra ner på ambitionerna. tänk på att du inte behöver vara duktig på allt.

4 se upp för prestationseufori - stresshormoner och endorfiner gör dig okänslig för smärta och trötthet, vilket gör det lättare att passera gränsen där krafterna tar slut.

5 ta varningtecken på allvar - sömnproblem, dålig sexlust, trötthet, ångest och nedstämdhet är signaler att ta på allvar. koncentrations och minnesproblem kan vara tecken på kronisk stress. då måste du vila, sova och ändra din livssituation.

6 ta timeout - får du allvarliga hälsoproblem - backa så gott det går för att få sova ut, vila, röra på dig och träffa andra än dina arbetskompisar.

7 försök förändra - allvarliga lägen löser sig sällan av sig själva. leta efter alternativ eller backa för att få distans.

8 släpp kontrollen - testa att släppa kontrollen någon gång. utsätt dig för risker att bli besviken. oftast händer det inget farligt. rädslan för vad som kan hända driver oss till att prestera överdrivet.

9 minska din inre osäkerhet - tänk på att ju större inre osäkerhet, desto starkare är behovet av bekräftelse. det enda som fungerar är att minska den inre osäkerheten. men gör inte det genom att prestera - du får ändå aldrig nog av den typen av bekräftelse.

10 hitta dina starka sidor - lär känna dina starka sidor och utnyttja dom. att drivas av svaga sidor leder ofta till problem.

11 håll kontakten med dina känslor - de är en kompass i livet. saknar du kontakten riskerar du att bete dig fel, vilket kan skapa problem.

12 var perfektionist, ibland - perfektionism som styrs av en lust att uppnå någonting positivt, men om perfektionismen finns för att indvika misslyckanden är den nedbrytande och leder ingenstans. om du måste vara perfektionist - se iallafall att det gäller vissa delar av livet, inte alla.

13 tänk på att det bästa är bäst - du behöver inte vara bättre än ditt bästa

14 skaffa din en hobby - prestationer på jobbet och i skolan är inte allt.

15 skriv ner några rader varje dag - det hjälper dig att se riktiga och påhittade problem och få distans.

16 säg inte ja direkt - ditt nya standarsvar: "jag återkommer imorgon" på så sätt får du mer tid att tänka på hur du själv vill ha det.

17 stäng av! - mobil, tv, internet och radio ibland. och ha din egen tid.

18 meditera regelbundet - eller testa mindfulness, yoga, qi gong eller tai chi. (det får dig att släppa stressen, oron och ångesten) och du blir bättre på att fokusera dig på viktiga saker.

19 bryt din prestationsångest - flytta fokus från dig själv till uppgiften.

källa: topp hälsa!





Kommentarer
Postat av: Anonym

Bra lista! kul att du lägger ut såna här. Man behöver påminnas! Du är en förebild i hur jag mår. Jag vet att du har klättrat högt, det gör att jag tror att jag också kan och mer och mer känner jag att jag vet att jag kan. Du är bra Fanny!

2009-01-13 @ 18:36:08
Postat av: fanny

anonym: jag kunde inte bli gladare än av dina ord. jag blir så glad i hela kroppen att jag kan hjälpa dig att må bättre. det får mig att bara vilja hjälpa mer och mer. personlig utvecklig är någonting jag hela tiden jobbar med och jag kommer dela med mig på bloggen också såklart! STOR kram till dig. jag tror verkligen på dig. du klarar det här!

2009-01-13 @ 19:16:39
URL: http://pinkpills.blogg.se/
Postat av: carin

Jag som skrev men namn å så försvinner ibland. :) Glad att du blev glad. Och bra att jag blev glad av ditt inlägg om målen :) Du är en av de positivaste jag vet och såna personer är bra förebilder, i alla fall för mig. Du kanske borde jobba med personlig utveckling och ha inredning som ett intresse ;) Kramar och tack ♥

2009-01-13 @ 20:18:02
URL: http://carinparin,blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback