må bättre

Lämna bakom dig. Försök att bortse från hur ditt liv har varit hittills. Det som redan har inträffat kan du inte göra något åt, men framtiden kan du vara med och påverka.

Byt ut. Skaffa dig "Jag-styrka" genom att nöta in nya tankar och bilder i huvudet. Var uppmärksam på vad du säger till dig själv varje dag och byt ut det negativa mot något positivt.

Res dig upp. Tänk dig att du är en sådan där liten leksaksgubbe med rund botten, som jämt reser sig upp när någon puttar till honom. Det spelar ingen roll om det var du själv eller någon annan som fick omkull dig.

(tips från topphälsa, världens bästa må-bra-blaska)


mina tips på att må bättre:

- förlåtande egenskap.. har du ovänner, förlåt dom inom dig själv. att förlåta människor gör så du lättare går vidare och mår bättre själv. du behöver aldrig förlåta en människa du inte tycker om face to face, men inom dig själv. att ha konflikter i sig gör en bara bitter..

- ha massa drömmar och tänk ofta på dom. ju mer du drömmer om det du vill ha, ju mer du fantiserar om hur du vill att ditt liv ska utveckla sig, desto närmare dina mål kommer du. ju mer du aktiverar tankarna på dina mål, desto mer strävar du efter att komma dit. så folk som säger åt dig att sluta drömma, vet inte vad dom pratar om!

- skapa vardagslyx varje dag! inte bara på helgerna. varför inte tända ljus, ta ett mysigt bad och titta på en bra film mitt i veckan? alla dagar borde vara som helgerna. alla dagar är värda att ta vara på ordentligt och med mer vardagslyx i vardagen mår vi bättre och blir mer harmoniska.

- ha rutiner i vardagen. somna ung. samma tid varje kväll, gå upp samma tid varje dag, ät på bestämda tider och rör på dig regelbundet.

- våga lita på dig själv. ingen kan säga till dig att du inte klara av saker. det är ditt liv, din tid här och dina val. vill du bli pilot? men alla säger att det är för svår utbildning..? skit i det. tro på dig själv,. satsar man inte kommer man ingenstans. och går det inte första gången.. nej men res dig upp igen och prova igen! ge aldrig upp tron på att du klarar det du vill. aldrig. alla föds vi lika ovetande..

- lär dig "låta saker rinna av dig, som vattnet på en gås"  sluta ta åt dig elakheter. varför lyssna på människor som inte är i din närhet som kastar ut sig en spydighet om dig? såklart ska du ta åt dig om det är ett råd.. men en elak kommentar kommer oftast från en människa som är avundsjuk på dig. någon som inte tål att se att du har det bättre. jag lyssnar på folk i min närhet som jag vet älskar mig. för det är det dom säger som betyder någonting.

- sätt upp mål i ditt liv. jag har satt upp mål fram tills jag är trettio, barn, helst två, designa och bygga villa, ta körkort, ha ett kul och intresant jobb. vad är dina mål? skriv en lista! sen kan det såklart ändras på vägen, men att ha mål hjälper oss att sträva efter någonting och gör oss mindre "förvirrade" framtiden kan ibland kännas lite läskig, och att ha mål och veta vad man vill gör den mindre läskig och ovetande!

(
Önskemål är en sak. Mål något annat. Enligt stressforskaren Dan Hasson, författare till boken Stressa rätt! (Viva), kan önskemål ofta vara stressande eftersom vi sällan har motivationen att nå dit. Mål, där­emot, är något vi kan uppnå om vi stakar ut kursen. Att sätta upp mål och arbeta för att nå dem ger motivation, energi och välbefinnande. En riktig boost för självkänslan.

Gör så här: Innerst inne vet du vad du kan och vill uppnå. Detta är ditt mål. Gör upp en tidplan med delmål. Belöna dig efter varje uppnått sådant. Deppa inte om du misslyckas utan ta nya tag. De riktiga vinnarna är de som inte ger upp. Motivationen och lusten kommer att ta dig dit du vill nu när du vet vart du vill.) från topphälsa



- spara pengar! lägg undan 10% av allting du tjänar varje månad. på ett konto på banken till dig själv. att ha en buffert får ditt inre att känna sig lugnare. att ha lite pengar gör så att mår bättre. lev aldrig för lika mycket du tjänar.. det betyder alltså.. även fast man tjänar tusen kronor mer i månaden än innan ska man inte spendera tusen kronor mer i månaden. man ska inte leva precis på gränsen. "man blir inte rikare för att man tjänar mer, man blir rikare för att man drar ner på utgifterna"

- hjälp andra att hjälpa andra får dig själv att må bra. hjälp en mamma av bussen med hennes barnvagn, säg till en person på stan som tappar sin vante mm. att hjäla andra gör sig själv glad, eftersom du gör andra glada.

- skratta mer. eller bara le. en forskning som gjorts visar att folk som skrattar och ler mer lever längre. om du är ledsen, riktigt ledsen och låtsat skratta "ha ha ha hah ha" högt, rakt ut.. inom loppet av 30 sekunder kommer du känna dig gladare i hela kroppen. när vi drar på smilebanden går det en signal upp i hjärnan som säger till hjärnan "nu skrattar hon/han, nu ska vi vara glada" så är det, testa!

vad tycker ni om må bra tips? jag älskar dom. det får mig att vilja må ännu bättre. skulle vilja skriva en må-bra-bok. hade varit sjukt kul. eller jobba som livscoach. det tror jag skulle passa som och trivas med. hoppas ni fick några tips iallafall (:



Kommentarer
Postat av: Pyrah

Bra & inspirerande! Detta är något jag borde tänka mer på varje dag och göra till en vana. Tack!

2008-10-26 @ 11:12:19
Postat av: Fru Evelina

fina och bra tips allihop gumman!

du är så klok, och vet hur man tar vara på livet!



kram

2008-10-26 @ 11:14:08
URL: http://evelinas.blogg.se/
Postat av: Jenny

Du är duktig på det där, så en livscoach av dig kanske inte skulle vara så tokigt?! Jag vet att du och din karl lagar mycket mat och så och jag har startat en ny blogg som innehåller massor av bakning och en del matlagning, du kan ju kika in den om du vill, det är inte så mycket gi men det går att göra om och man kan ju unna sig ibland eller hur? Ha en skön söndag! Kram, Jenny

2008-10-26 @ 11:31:38
URL: http://jennybakar.blogg.se/
Postat av: Leva

Jag blir så glad och lycklig av att läsa detta inlägg av dig, fina kloka Fanny.

Jag lever ett väldigt skönt liv just nu, pga att jag lever lite på det vis du beskrev...har andra rutiner som jag gör också.



Hade jag inte levt på det sätt så hade jag aldrig orkat igenom min sjukdomstid, som fortfarande pågår men nu har det vänt,jippie, eftersom jag varit så ensam i den. Jag har inte haft en släkt eller partner att luta mig på, och knappt några vänner heller eftersom många försvinner när det blir tufft. Och sen ensamstående mamma på det dessutom, för det sista man vill är ju att barnen ska bli lidande men man är ingen supermänniska.



Däremot har jag hittat styrkan och lugnet i mig, och hade jag inte haft alla verktyg i personlig utveckling och mental träning så hade jag aldrig fixat detta. Det VET jag!!! Det häftiga är att när man lär sig leva sunt och rätt mot sig själv, så kan man vara lycklig i sorgen och sörja i lyckan utan att dessa två påverkas av varandra.



Om man vågar prata om och känna alla känslor, speciellt de negativa så att de inte blir kvar i kroppen så mår man mycket bättre efteråt. Det är skillnad på att älta och bearbeta. Men möter man sorg och en tuff känsla fullt ut, så kan man också förlåta sig själv och andra på ett enklare sätt.



Att vara snäll mot sig själv är det absolut viktigaste. Att behandla sig själv som sin bästa vän. Först kommer JAG sen kommer alla andra, för om jag mår bra så kan jag finnas för andra på ett sunt och stabilt sätt utan att riskera att raddera mig själv.



Härligt att se att du har kommit på konsten så här tidigt, för mig tog det nästan 13 år till innan jag insåg att och hur jag var tvungen att ändra mitt liv och att det var faktiskt jag som hade ansvaret över det, hur jag lät andra behandla mig, hur jag själv utsatte mig för situationer...och allt bottnade i självkänslan.Jag började stenhårt jobba med den, och idag kan jag ärligt säga att jag älskar mig själv och vägrar vara ett offer.



Du kommer ihåg Fanny, jag har ju min tacksamhet lista som jag går igenom varje dag. Jag är också så medveten numera så fort det är nåt bra som händer, vilket det gör i stort sett hela tiden, att jag tackar på stört. Jag skickar också kärlek till människor när jag lägger mig, och extra mycket till människor som på nåt sätt har gjort mig illa. Som i nuläget är det min arbetsplats, fack och vänner som jag har rensat ut. men det känns mycket finare att skicka kärlek till dom än att vara bitter. Som du skrev, man kan förlåta...och det är så...man behöver inte förlåta gärningen, men förlåta människan för den inte förstod bättre än så. Ju mer man lär sig att förlåta ju lättare blir det. Mycket skönare än att vara bitter och arg.



Ett lång kommentar blev det, men jag brinner också för detta. Här på min rehab så peppar de mig för fullt att utbilda mig till livs- och arbetscoach. Har en vecka kvar nu, och har tillfrisknat så snabbt även om jag har en låååång väg tillbaka. Men det är tack vare att jag har jobbat med mig själv så mycket innan så att kunnat lägga krut på andra saker. Härligt nu när alla vinster för hårt arbete börjar droppa in :)I februari fyller jag fyrtio, då blir det en stor fest...där jag även ska fira livet, lyckan och vännerna men framför allt att jag äntligen lever ett liv på mina villkor :)



Tack Fanny för att du finns och delar med dig <3

Kärlek och kram till dig och Alex

2008-10-27 @ 06:51:30
URL: http://mininreresa.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback