veckans matsedel

Lätt köttfärsås



  • 500 g nötfärs max 10% fetthalt
  • 2 msk olivolja
  • 2 rödlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 fint rivna morötter
  • 2 dl hackad färsk basilika
  • 5 dl krossade tomater
  • 2 dl rött vin
  • 3 lagerblad
  • mineralsalt och peppar

Fräs färsen i olja på medelvärme i en panna några minuter. Rör sedan ner finhackad rödlök och vitlök. Tillsätt rivna morötter, krossade tomater, vin och lagerblad och låt alltsammans puttra i ca 30 minuter. Ta sedan upp lagerbladen och rör ner basilikan. Smaka av med salt och peppar. Servera med valfri fullkornspasta eller ris och en god sallad med vitkål, morot och grönsallad.






Morotssoppa & citronkesella




  • ca 1 kg morötter.
  • 1 skalad gul lök i klyftor
  • 1 liter grönsaksbuljong vatten+fond. Finns även lantbuljong utan härdade fetter i välsorterade hälsobutiker
  • salt och vitpeppar
  • 1 citron. Saften+det rivna skalet.
  • 5 msk lättkesella
  • eventuellt 1 gnutta honung
  • 2 msk solroskärnor

Börja med att skala alla morötter. Skär alla utom två stycken i ca 3 cm stora bitar. Lägg alla bitar i en kastrull tillsammans med klyftad lök. Fyll på med buljong och koka under lock i 15-20 minuter på medelvärme eller tills bitarna mjuknat. Mixa soppan med mixerstav, smaka av med salt och peppar.

Tvätta citronen i varmt vatten. Riv skalet fint och blanda skal och saft med kesellan och om man vill en liten gnutta honung. Riv de två morötterna grovt och fördela rivet i botten på fyra eller fem soppskålar. Häll över het soppa, toppa med en klick citronkesella och några solroskärnor. Servera.

Tips; det är gott med rivet citronskal i soppan också. Tillsätts om man vill efter att soppan är mixad






Grillad kyckling & fårostsallad med melon, lime & frön




  • 2 grillade eller stekta kycklingfiléer
  • 6 dl blandad sallad t.ex ruccola, babyspenat, röda mangoldskott, ärtskott
  • 70 g tärnad fårost
  • 1 ask kocktailtomater
  • 1/2 liten galiamelon
  • 1 bit gurka, tärnad
  • 1/2 pressad lime
  • 2 msk olivolja
  • grovmalen svartpeppar, havssalt
  • 2 msk hampafrön/sesamfrön/pumpafrön

Blanda alla ingredienser till salladen med pressad lime, olivolja, svartpeppar, salt och sesamfrön. Servera med grillad eller stekt kycklingfilé

vi lägger till rostade jordnötter (väldigt lågt GI. du behöver äta över ett kg jordnötter för att det ska klassas med ett högt GI värde)




ciabatta med vitlök, tomat, basilika & kalkon



  • 1 halva ciabattabröd med oliv eller tomat
  • 4 skivor, tunnskivat påläggs-kalkon/hamburgerkött
  • 2 dl finstrimlad salladskål
  • 1 skivad tomat
  • 1/2 skivad avokado
  • 1/4-dels rödlök i ringar
  • 1 msk philadelphiaost med vitlök & örter, light
  • grovmalen svartpeppar
  • färska basilikablad

Två sätt.
1. Lägg brödet i botten och bred osten på. Varva alla grönsaker och kalkon/hamburgerkött på. Krydda över med grovmalen svartpeppar.
2. Lägg salladen med övriga grönsaker i en hög på tallriken varvad med kalkon/hamburgerkött och kryddad med svartpeppar. Servera brödet med vitlöksphiladelphia till, lutat över alltihop.





kokt kyckling med vitlök & röd chili



  • 2 mindre kycklingfiléer
  • 1 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 röd chili, finhackad
  • 2 msk riven ingefära
  • 2 dl skivad svamp
  • 1/2 gul lök, finhackad
  • 1/2 röd lök, finhackad
  • 1 morot, skivad
  • 1 dl finhackad purjo
  • 3 dl grönsaksbuljong från grönsaksfond + vatten
  • 1/2 röd paprika, finhackad
  • 1 knippe sparris, skuren i mindre bitar
  • 2 dl små broccolibuketter
  • havssalt och nymalen svartpeppar

Skär och hacka samtliga grönsaker. Skär kycklingfiléerna på längden i sammanlagt 4 bitar. Fräs vitlök, chili och ingefära i oljan och tillsätt sedan skivad svamp, hackad lök, skivad morot och purjo. Bryn ett par minuter och lägg sedan ner kycklingbitarna i pannan. Häll på buljongen och låt puttra ca 15 minuter på medelvärme. Tillsätt sist paprika, sparris och broccoli och låt puttra ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris/quinoa/bulgur.




Röd currykyckling med salladslök, apelsin & cashewnötter



  • 2 kycklingfiléer, strimlade
  • 1 brk ekologisk kokosmjölk
  • 3-4 tsk röd currypasta
  • havssalt
  • 2 dl strimlad salladslök
  • 1 apelsin, det fint rivna skalet
  • 2 dl strimlade sockerärtor
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 10 små färska champinjoner
  • 2 msk grovhackade cashewnötter

Strimla kycklingen och stek den i en panna på medelvärme tills den fått fin färg. Häll på kokosmjölken och blanda ner den röda curryn. Låt puttra ca 10 minuter. Smaka av med havssalt och eventuellt mer röd currypasta. Strimla grönsakerna och finriv apelsinskal. Blanda ner samtliga grönsaker och skal bara någon eller ett par minuter innan servering. Servera med ris och toppa med grovhackade cashewnötter.




Strimlad lövbiff i senapsås



  • 240 g strimlad lövbiff eller kyckling
  • 1 msk olivolja
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 1 brk lätt kokosmjölk
  • 2 msk gönsaksfond
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 2-3 msk senap
  • mineralsalt och peppar

Börja med att strimla köttet och fräs i oljan. Finhacka löken och fräs den med köttet. Rör ner kokosmjölk och fond och låt alltsammans puttra ca 10 minuter. Smaka av med senap, salt och peppar och tillsätt sist den hackade persiljan. Servera med råris eller fullkornstagliatelle.




Het korvgryta med tomat, chili & basilika



  • 3 st sojakorvar/ wienerkorvar 3 % fetthalt
  • 1 msk olivolja
  • 1 brk krossade ekologiska tomater
  • 1 gul paprika
  • 1 morot
  • 2 dl strimlad vitkål
  • 1 gul lök
  • 1 vitlök
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 dl stark grönsaksbuljong
  • 4 msk finhackad färsk basilika
  • havssalt och nymalen svartpeppar

Strimla korv, paprika och vitkål. Riv moroten grovt, finhacka lök och vitlök. Häll oljan i en panna och fräs strimlor och hack på medelvärme ett par minuter till fin färg. Tillsätt krossade tomater och buljong. Låt puttra ca 10 minuter. Smaka av med sambal oelek, havssalt och nymalen svartpeppar. Rör sist ner finhackad basilika. Servera med råris eller vildris och mycket grönt.

gillar ni att jag lägger upp våra maträtter? blir ni inspirerade..? eller är det bara tråkigt? pussar (: ps. alla recepten är tagna från min favoritsida när det gäller mat. nlife.se



Kommentarer
Postat av: Johanna

Ja det blev jättegott! Gick lite ifrån ett annat recept, men experimenterade lite utifrån det :) skulle bara varit vetemjöl egentligen... Kan verkligen rekommendera att ha i hallon - jättegott :D



gud vad skönt att du blev så nöjd med den.



jaa jag har sparat nlife som favorit på datorn. såg ut att finnas jättemycket spännande, ska kolla noggrannare någon dag :D



nu ikväll gör jag inte mycket alls. ska bara ta det lugnt, se någon film, eller försöka skriva litegrann. har skickat iväg lite jobbansökningar, och ska nog fylla i papper till försäkringskassan. och så fixa iordning kvällsmat senare.



vad gör du ikväll? ;



Nu ska jag läsa svaren på frågestunden!



Puss sweet ;

2009-02-10 @ 19:53:42
URL: http://ordsamling.blogg.se/
Postat av: Louise

Fortsätt med att lägga ut recept!Toppeninspiration och roligt att se vad du äter;)Ha en fin dag!

2009-02-11 @ 13:15:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback