må bra!

oftast när man vaknar upp mår man ingenting, ens tankar antingen negativa eller positiva påverkar oftast hela din dag blir, vaknar du upp och börjar tänka på någonting som gör dig ledsen, ja då kan du nästan vara säker på att om du inte gör en radikal förändring i ditt tankemönster den dagen så kommer du tyvärr vara ledsen och nedstämd. så här är lite tips på hur man får en bra dag. nu under vinter halvåret är det många som är nedstämda, solen försvinner lite fortare än vad vi egentligen behöver för att få energi och det är en omställning att sitta inne mer än på sommaren. extra viktigt med inställning, tankar och aktiviteter just nu! sen kan man ju vara en tok som jag som älskar mörkret (;

en dag/vecka/månad som undviker nedstämdhet kan se ut på följande sätt;

1. uppskattande dagbok - på kvällen innan du somnar skriv då upp tre saker som du har uppskattat med dagen som varit (du vaknar upp på en måndag och skrev ner dom tre uppskattade sakerna på söndags kvällen) det första du gör är att ta fram blocket/lappen och läser det som du igår uppskattade! du blir påmind om det som gjorde dig glad och även att du vill uppleva saker som gör dig glad även den här dagen!

2. meditation - ibörjan är det jättesvårt att komma ner i meditation, men när man väl lärt sig det kan man med meditation få bort stress, ångest och oro. jag kan meditera när jag samtalar med andra. man lär hjärnan att slappna av, bli medveten om sig själv och glömma tid och rum. det finns mängder med hjälpmedel för att lära sig meditera och när du väl lärt dig det, så vill du inte vara utan det!

3. frukost är dagens viktigaste (och godaste enligt mig) mål. - ät en stadig bra nyttig frukost, lägg hellre pengar på en bra frukost än den där tröjan, en tallrik havregrynsgröt med mjölk ev mosad banan helst ingen sylt om du måste, ha äppelmos! att ta in för mycket socker gör så du blir jättepigg och sen jättetrött. ett kokat ägg, en frukt (om du inte hade banan på gröten) en kopp te (helst grönt, rensar ut slagg och är nyttigare än svart) ett glas juice helst färskpressad. altenativet är ju brämhults som är färskpressad juice utan tillsatser.

4. träning/promenad - jag mår toppen (det gör väl alla människor) av att röra på sig, man säger att träning är mer effektivt än antidepressiv medicin. och det håller jag med om! vilken energi och glädje jag känner efter spinningpassen! eller en riktigt härlig långpromenad! ut och rör på dig! datorn finns kvar (;

5. visalusera - en dag som börjat dåligt (om man börjar dagen med att tänka negativa tankar blir oftast svår att vända om. om du absolut inte hittar någon glädje i dagen i sig, så försök att plocka fram dagar som varit bra, som du var nöjd med, eller tänk på saker du ser fram emot, försök att föreställa dig hur det kommer se ut och kännas när du befinner dig där du vill vara. om du redan upplevt det du tar dig tillbaka till, försök att komma ihåg smaker, dofter, känslan i kroppen du hade, människorna omkring dig, vad hade du på dig, hur såg du ut när du mådde bra? hjärnan sparar mycket minnen och den kan få fram nästan exakt samma känsla som du upplevde just i den stunden. var du glad och lycklig då, kan jag garantera att du kommer må bättre av nu med. är den en händelse du inte upplevt ännu men ser fram emot så gör du exakt samma sak med tänket, men istället kan du välja hur du önskar att det kommer att vara. jag gör så med tex londonresan vi ska på; jag ser dom snöklädda träden i en mysig park vi promenerar i,. all vacker julbelysning, alla glada varma människor, känslan i kroppen och alla mysiga saker vi ska göra. kort och gott, är du eländig, tänk dig gladare, sen lovar jag att du kommer må bättre!

6. det kunde varit värre ta ansvar för dig - det tänket tycker jag inte riktigt om, man ska egentligen aldrig jämföra sig med hur andra har det, alla har vi våra livsöden. hur som helst. så fungerar det iallafall. vart du än befinner dig i livet, vilken livskris du än genomgår så lovar jag dig att någonstans i världens finns det någon annan som har det värre. är det verkligen så hemskt det du går igenom? många gånger när man mår dåligt tror man aldrig att man kommer bli glad igen, men vänder du istället på det, DU har antagligen några fingrar med i spelet om din egen olycka. inte alla gånger då är istället ansvaret på dig själv att sluta tycka synd om dig själv och ta tag i dig själv. kan låta hårt. men alla har faktiskt ansvar för sitt eget välmående. livet kan vara fruktansvärt orättvist, det är krig i allt för många länder. men faktum är att hade dom slutat kriga så hade det inte varit några krig. sluta skylla på andra, sluta skylla på att det är andras fel att du mår dåligt eller lever som du gör. DU har själv ett ansvar. vill du inte befinna dig i en situation, ta då tag i situationen och gör det bästa av situationen! du kommer må så himla bra av att ta ansvar för dig själv. att skylla allt på andra, gör dig inget gott. man kan dalta i evigheter med en människa som mår dåligt, men där det kommer in en aha upplevelse och ett uppvaknade det är där det sker förändring! aha upplevelsen är att du faktiskt skriver ditt eget liv, du är huvudpersonen, manusskrivaren i ditt eget liv.ansvar!

7. lär dig att förlåta - att ha massa skit i garderoben (både mentalt och bokstavligt talat) gör dig undermedvetet stressad. har du sårat någon, och du vet att du gjort någon annan människa illa, svälj då din stolthet och ring och be om ursäkt, att ha ovänner mår ingen bra av. kan man inte förlåta andra kommer det tyvärr hänga kvar resten av ditt liv, du kanske inte tänker på det dagligen, men tro mig det finns där. det bästa sättet att förlåta en annan människa som gjort dig illa eller som du gjort illa, ja som du har någonting otalat med, försök att koppla ur din hjärna ur själva problemet och händelsen och se en helhet istället, vad berodde det här på, varför blev det som det blev. se händelsen ifrån den människans ögon som du ska förlåta. varför agerade den här personen såhär, allt har alltid en anledning och letar du och är mer öppensinnad kommer du att inse varför. vi behöver inte alltid hålla med andras åsikter och handlingar och val, men att vara öppensinnad och ha en översikt om varför personen gjort vissa saker gör så att DU kan gå vidare. jag blev sexuellt utnyttjad av min pappa i 9 år till och från. mer när jag var liten. jag har alltid trott att jag lagt det bakom mig, men det senaste året har massa minnesbilder kommit upp, och jag har varit fruktansvärt arg och lättirriterad. det enda sättet för mig att lägga det hela bakom mig var att försöka föreställa mig varför han gjorde som han gjorde. försöka förstå. då är det lättare att gå vidare. alla har vi våra störningar, vissa vägrar bara att inse dom, men så kan vi också välja att faktiskt välja att förstå, även fast vi aldrig skulle agera likadant.

8. riv alla murar gå din väg var dig själv - jag har aldrig följt strömmen, alltid varit mig själv, klätt mig som jag velat, levt lite utanför samhällets alla normer. aldrig känt att jag passat in. alltid känt mig ensam trots att jag haft massa vänner omkring mig. alltid trivts bäst ensam. för mig har det varit ansträngde att vara med andra under längre perioder, jag tänker annorlunda, men ofta har jag inte orkat ta diskussioner för att förklara hur jag känner, tänker är. tills för ett tag sen, någon slags revolt, jag vill vara mig själv jämt med alla människor, tänka göra, och vara mig. och visst kan det lätt uppstå konflikter när man inte alltid tycker om tänker som andra, men jag mår bättre i mig själv. det jag försöker säga är; vi människor har oftast olika roller i livet, man är på ett sätt på jobbet, ett sätt i kompiskretsen, ett sätt hemma med kärleken. varför inte vara sig själv jämt? visst är det du alla dom här rollerna, men slå ihop dom. våga vara du! har du människor omkring dig som älskar dig på riktigt då accepterar dom dig oavsett vad. oavsett brister val och värderingar. dom människorna ska du hålla hårt i.




Kommentarer
Postat av: Jen Fotografi - Fotograf i Västervik

Oj, vilket långt inlägg, ska läsa det sen när jag hinner :)



Nej men du gumman, ingen brådska, jag om nån vet hur det är att inga pengar ha. Men vi kan väl ringas i helgen? Känner att jag behöver prata med nån vettig person ;) Har du tid på lördag? Puss puss

2010-11-10 @ 16:12:41
URL: http://jenfotografi.blogg.se/
Postat av: Alexandra

Tack för tipsen.Just nu känns det motigt i detta trista väder & mörker.Så manbehöver lite pepp & piggas upp lite om man ska palla till Jul,hi,hi.

2010-11-10 @ 19:41:55
URL: http://www.alexoslillavrld.blogspot.com
Postat av: Cornelia

Mycket mycket bra saker du listar här. Toppbetyg! Jag tror också att det är viktigt leta upp det positiva i allt som är dåligt. På så vis har man alltid någonting positivt att vinna på allt.

2010-11-11 @ 00:38:09
Postat av: Michael Cresté

Ash jag tycker det är lätt att tänka att man ska göra såhär... svårare att faktiskt komma ihåg att det är som man tänkt man ska göra :P

2010-11-11 @ 09:31:45
URL: http://michaelcreste.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback